12 Eylül 2009 Cumartesi

Ekonomik Krizin Dünya Çapındaki Etkileri Giderek Artıyor

Materyalist felsefenin dünyada yaygın olmasının ekonomik kriz üzerinde çok büyük etkisi vardır. Eğer dünyada Türk İslam Birliği olsa, ekonomik kriz, terör ve sıkıntı olmaz, tam aksine tam anlamıyla bir bolluk ve müthiş bir zenginlik olur."

SHOWHABER
Tayland Ekonomisinde Küçülme

Güneydoğu Asya'nın ikinci büyük ekonomisi olan Tayland ekonomisi yılın ilk üç ayında % 7,1 küçüldüğünü açıkladı. Bu düşüşte ihracatın düşmesinin ve turizm gelirlerinin azalmasının etken olduğu belirtildi. Tayland'da yılın ilk çeyreğinde ihracat % 19,9, ithalat ise %38,8 gerilemiş oldu.

TIMETURK
Avrupa'da İşsizlik Son 10 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı

Euro bölgesinde Mart ayında yüzde 8,9 düzeyinde bulunan işsizlik oranı, Nisan ayında yüzde 9,2'a çıktı. Avrupa Birliği resmi istatistik kurumu Eurostat'a göre Nisan ayında işsizlik oranı % 8,4 den % 8,6'ya çıktı. Euro Bölgesindeki toplam isşiz sayısı 14,6 milyon ve Avrupa Birliği'nde 20,8 milyon olarak bildirildi. Avrupa Birliği ülkelerinde işsizlik oranları; İspanya'da % 18,1, Letonya'da %17,4, Litvanya'da yüzde 16,8, Estonya'da %13,9, Euro bölgesi ülkelerinden Almanya'da %7,7 ve Fransa'da yüzde 8,9'a yükseldi. Böylece Avrupa'da son 10 yılın en yüksek işsizlik seviyesine ulaşıldı.

HÜRRİYET
Hollanda Ekonomisi de Krizden Etkilenen Ülkeler Arasına Girdi

Hollanda ekonomisi 2009'un ilk üç aylık döneminde, geçen yılın ilk çeyreğine göre % 4,5 küçüldü. Bu daralma oranının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en yüksek oran olduğu bildirildi. Hollanda ekonomisinde görülen bu daralmaya neden olarak dünya ticaretindeki durağanlık ve Hollanda'nın ihracatındaki %12'lik düşüş gösterildi.

Dünya'nın en büyük mağden şirketlerin'den biri olan Anglo-American yıl içerisinde 19 bin çalışanının işine son vereceğini açıkladı. Dünyanın en büyük üçüncü platin üreticisi olan Lonmin şirketi ise 5.500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bölgesi ekonomisinin son 49 yılın en büyük düşüşünü gösterdiği bildirildi. OECD bölgesi ekonomisi 2008 yılı son çeyreğinde % 2, 2009 yılı ilk çeyreğinde ise % 2,1 daralma gösterdi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ekonomisinde gerileme oranı yılın ilk çeyreğinde ortalama % 11 olarak açıklandı. BDT ülkeleri arasındaki en büyük ekonomik düşüş % 12,3 ile Rusya'da gerçekleşti. Ermenistan ekonomisinde % 6,1, Kazakistan ekonomisinde ise % 4,5 oranında düşüş kaydedildi.

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, ekonominin en düşük seviyeye geldiğini ve 2010 baharından önce bir düzelmenin gerçekleşemeyebileceğini söyledi.

ABD eksi, 2009 yılının ilk üç aylık döneminde % 5,7 küçüldü.

Güney Afrika'da Ekonomi 10 Yıldır İlk Kez Küçüldü

Afrika'nın en güçlü ekonomisi olarak görülen Güney Afrika ekonomisi 10 yıldır ilk kez küçüldü. 2008'in son üç ayında yüzde 1,8 oranında küçülen ülke ekonomisi üretimde de %20'yi aşan bir daralma ile son 40 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Güney Afrika'nın önemli maden gelirlerinden biri olan altın üretimi de geçtiğimiz yıl içerisinde %13,6 azalarak 86 yıldan bu yana en düşük oranı gördü.